Jack Russell Terrier til salgs, eller ikke ??

I annonser på internett kan man til stadighet lese om forskjellige varianter av Jack Russell Terrier som er til salgs:  Registret i NKK, uregistret, med stamtavle, uten stamtavle, renraset og blandingsvariant eller rett og slett en av-art!

Hva er en Jack Russell Terrier (JRT)?  En JRT er en definisjon på en hund registret i FCI. Dette er en merkevare som FCI og NKK forvalter.  Kriteriene for å bli en JRT er at den må ha vært innmønstret, det vil si at 2 hundedommere under innmønstringen sammenlignet den hunden de hadde foran seg med rasestandarden laget av FCI.  De hundene som tilsvarte denne ble da registrerte.  Fram til da, så var alle disse hundene små, hvite og brune/sorte terriere.  Alle etterkommere av to hunder som ble registrert, ble automatisk registrerte de også.  Dette er dagens Jack Russell Terriere.

 

Hva skjedde med alle de andre små, hvite og brune/sorte hundene som ikke ble godkjente ved innmønstringen?  Hvor ble de av?  De er rett og slett blandingshunder. I dag selges deres avkom som ‘uregistrerte Jack Russell Terriere’ – likevel er de IKKE en annen variant av rasen, de lignet ikke nok på jrt til å bli godkjent som en!  Å si at dette er uregistrerte jrt er bare tull, de har ikke noe med rasen å gjøre og disse annonsene prøver bare å lure kjøpere.  De er nemlig små, hvite og brune/sorte små terriere som er blandingshunder.  At de som selger disse bruker Jack Russell Terrier navnet når de skal selge disse, er å feilinformere kjøper (med andre ord å lyve). Den som er kjøper, tenker kanskje ikke over hva dette vil si i realiteten:  De kjøper en blandingshund til prisen av en registrert hund.

Hva om hunden har stamtavle?  En stamtavle er en oversikt over hvem forfedrene er.  Dette kan veldig mange ”hoste opp”.  Det sier ingen ting om hunden er en jrt eller ikke.  En ”stamtavle” på en uregistrert blandingshund er verdiløs.

fake

Hva om en av foreldrene er registrert? Det blir fremdeles en blandingshund.

Hva er en Irish Jack?  Det er navnet på en uregistrert blandingshund der selger har laget sitt helt eget navn som høres ut som en rase, uavhengig av alle hundeorganisasjoner i hele verden.  Dette er like fullt en blandingshund.

 

Hvorfor selges uregistrerte jrt/registrerte jrt/blandingshunder med og uten stamtavle til nesten samme pris?  Det er fordi de som kjøper disse ikke er bevisst på forskjellen når de ser etter en hund, og lar seg nok forvirre litt av ordlyden som brukes: ”Renraset jrt til slags. Registrert far med gode utstillingsresultater, mor er ikke registrert i Norge og valpene blir derfor uregistrerte. Valpene selges med stamtavle og er en ekte jrt.”   Det er rett og slett svindel å skrive som dette i en annonse, da det ikke er noen tvil om at ordlyden er ment til å skape forvirring hos kjøperen.  «renraset», «jrt», «registrert», «utstillingsresultater», «stamtavle» og «ekte» er ord som kan gjøre at man får en annen oppfatning av virkeligheten enn hvordan ting egentlig er.

Ikke la deg lure til å kjøpe en blandingsvalp for samme pris som en registrert.

Hva vil det si at hunden er registrert?  Det vil si at alle forfedre er registrert hos FCI og NKK.  Hunden kan delta på utstillinger i regi av FCI i både inn og utland, og vurderes av dommere som er utdannet til vurdere rasen (de vurderer om din hund tilsvarer rasestandarden).  Når du parrer hunden din igjen, så bør du velge andre registrerte hunder, slik at valpene igjen blir registrerte.  Hva er fordelen med dette?  Dersom det for eksempel dukker opp sykdommer på enkelte hunder, så har da FCI/NKK en oversikt over forfedre og har på den måten stoppet og utryddet enkelte sykdommer.  En annen fordel er at hundene kan testes, og dette legges inn i databasen, slik at alle kan sjekke status på sykdommer.  Utstillingsresultater lagres også på den enkelte hund.  Når du skal parre hunden din, kan du lage en fiktiv stamtavle i databasen, og således se om du vurderer å parre med noen som er for nært i slekt.  Alle vet om ”en eller annen ” bygdetulling som ble til pga innavl! Det vil vi ikke ha i hundeverden.

Vær en bevisst hundekjøper!

Ikke bli forelsket i den første valpen du ser!

Kjøp med hode og hjerte, og ikke bare hjerte!

Still krav til oppdretter:  Er foreldredyrene sjekket for sykdommer?  Hvor stor innavl er det på kullet du ser på?  Har de deltatt på utstilling?  Hvor bevisst er oppdretter i sitt avlsarbeid? Still spørsmål og være kritisk – å kjøpe en valp er en langtidsinvestering!

Å kjøpe uregistrerte hunder uten å vite at du betaler en overpris på en blandingshund er noe som kun fører til flere slike hunder.  De som får slike kull er ikke interesserte i å utvikle noen raser (for de har ingen rase), de er kun interessert i pengene dine!  Og du kan selv velge om de skal få utnytte deg på denne måten.

Og sist, men ikke minst.  Det finnes ingenting som heter black/tan Jack Russell terrier.  Også dette er en blandingshund der de bruker ”merkevaren” Jack Russell Terrier for å få deg til å bla opp noen ekstra tusenlapper!  Dersom dette er så attraktive hunder å selge, hvorfor må da de som selger disse valpene lyve og si at det er en Jack Russell Terrier? I følge rasestandarden så skal jrt hovedsakling være hvite, sort/tan er diskvalifiserende!

En annen ting du bør være oppmerksom på er utenlandske aktører (også Sverige er utland), som velter inn hele kull med dårlige og uregistrerte varianter av Jack Russell Terriere! En hund blir ikke en Jack Russell terrier bare fordi du og selger kaller den for en!

Dersom du som leser dette er oppdretter eller eier av en registrert JRT med hjemmeside, så oppfordrer jeg deg til å poste dette på siden din også.  Forhåpentligvis vil nye kjøpere blir møtt av denne informasjonen flere steder og det igjen bør føre til en bevisstgjøring slik at de vet ”hva de kjøper” når de skal kjøpe seg sin første jack!  Jeg har møtt mer enn en skuffet person som i dag er eiere av en blandingshund som de trodde var en jrt.

NB! Det finnes i dag to organisasjoner som har Jack Russell Terrier som rase: FCI og JRTCA.

(Kopiert fra Kennel Artic Maple)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s